Přerovská 68, 779 00 Olomouc

585 316 220

info@manek.cz

Hviezdoslavova 41, 627 00 Brno

776 195 303

infobrno@manek.cz

CZ
Naše prodejny

Olomouc

Přerovská 68,
779 00 Olomouc

585 316 220

Brno

Hviezdoslavova 41,
627 00 Brno

776 195 303

Do kontaktu

Odborné články

Jak vybrat hydraulické závěsné kladivo?

Hydraulická závěsná kladiva se vyrábí ve třech různých řadách – SB (lehká), MB (střední) a HB (těžká). Jaké přesně jsou mezi nimi rozdíly a podle čeho určit, které byste měli koupit do své firmy?

 

 

Hlavní rozdíl v hmotnosti

Jednotlivé řady hydraulických kladiv se od sebe liší svojí hmotností a velikostí, čímž vám vlastně určují, jak těžké pracovní stroje pro jejich provoz budete potřebovat.

 

SB (small breakers) kladiva váží asi 50-750 kg a pro jejich provoz potřebujete bagr o hmotnosti 1-17 tun. Jsou vhodná pro lehčí bourací a výkopové práce, stavbu silnic, rekonstrukci domů nebo rozbíjení kamenných bloků. Doporučujeme je používat pro demolici betonových bloků o maximální velikosti 1 m3.

 

MB (middle breakers) kladiva váží od 750 kg do 2 tun – a abyste s nimi mohli pracovat, budete potřebovat bagr vážící asi 12-26 tun. Tato kladiva využijete při dobývání kameniva, velkých demolicích nebo zakládání staveb a tunelů. Doporučujeme je používat pro demolici betonových bloků o maximální velikosti 2,5 m3.

 

HB (heavy breakers) kladiva váží 2 tuny a více, ta nejtěžší kladiva mívají i 7 tun. Takové stroje už mají velmi vysoké nároky na nosič, budete k nim potřebovat bagr o hmotnosti asi 27-50 tun. Na oplátku však nabízí extrémní výkon a skvělou pomoc při těch nejtěžších demoličních pracích.

 

Je lepší frekvence nebo síla?

Základními parametry každého hydraulického bouracího kladiva jsou frekvence úderů (počet úderů za minutu) a energie úderu (síla jednoho úderu).

 

Pokud si pořizujete kladivo k bourání měkkých materiálů (např. betonu), pak je pro vás důležitá hlavně frekvence – čím vyšší tím lepší. Měkké materiály se totiž rychleji drolí při vysokém počtu slabších úderů než při nízkém počtu silných úderů.

Jestliže naopak hodláte bourat velmi tvrdé materiály (např. žulu, čedič a další tvrdé horniny), pak je pro vás lepší vyšší energie úderu – i za cenu nižší frekvence. Výkonná těžká kladiva mívají energii úderu i přes 5 000 J, což je v porovnání s těmi lehkými (cca 1 000 J) pořádný rozdíl.

 

Kvalitní hydraulická kladiva vám umožňují frekvenci úderů a energii úderu během práce měnit, takže jsou použitelná na demolici široké škály materiálů. Ještě dále ale zašla společnost Atlas Copco, jejíž MB a HB kladiva mají užitečnou funkci automatického rozpoznání materiálu – takže automaticky upravují frekvenci a energii úderu tak, aby k rozbití materiálu došlo co nejrychleji.

 

Co je to zpětný ráz?

Ve chvíli, kdy pracovní nástroj hydraulického kladiva udeří do tvrdého povrchu, dojde k propružení ocelového nástroje a zpětnému rázu. Za normálních okolností by to byl nepříjemný problém. Hydraulická kladiva jsou ale vyrobená tak, že zpětný ráz využívají ve svůj prospěch – energii z něj rekuperují a využívají při dalším úderu. Např. kladiva Atlas Copco mají tento systém propracovaný téměř k dokonalosti a díky EnergyRecovery dokážou takto zpětně využít až 80 % energie z každého zpětného rázu.

 

Systém pohlcování energie zpětného rázu není skvělý jenom kvůli efektivitě bourání – výrazně také snižuje přenos vibrací na rameno bagru, prodlužuje tím jeho životnost a snižuje míru poškození. Rozhodně tak tento parametr nepodceňujte.

 

Jaké jsou rozdíly mezi pracovními nástroji?

Na hrot hydraulického kladiva můžete umístit několik různých pracovních nástrojů. Úplným základem je tzv. oškrt, kterým je vybavená většina kladiv už při prodeji. Jde o špičatý nástroj vhodný k demolici hornin (vápence, břidlice, pískovce atp.) nebo betonu bez armatur.

 

Na krystalické horniny (magma, žula) použijte raději tupý nástroj – a k demolici armovaného betonu nebo asfaltu vám nejlépe poslouží plochý a široký sekáč.

 

Na co se ještě dívat?

Další parametry hydraulických závěsných kladiv už se liší kus od kusu, respektive výrobce od výrobce. Představíme si je proto jenom namátkou.

 

Např. kladiva od firmy Atlas Copco používají tzv. VibroSilenced – systém umístění pružných prvků mezi úderovým mechanismem a jeho obalem, což výrazně snižuje hlučnost přístroje a vibrace do ramene stroje. Skvělé jsou u Atlas Copca také funkce AutoStart (automatické spouštění úderů) či ContiLubeTM II Micros (automatické mazání).

 

K tomu si přičtěte i patentovaný otočný systém zadržení nástroje, který zvyšuje životnost pouzder a zadržovacích klínů, nebo systém rychlé výměny pracovního nástroje přímo na stavbě. SB kladiva Atlas Copco navíc pořídíte ve formě praktického balíčku, kde kladivo dostanete společně i s připojovací hadicí, špicí a adaptační deskou. V ceně balíčku je navíc zahrnuta také doprava, montáž a zaškolení obsluhy.

Přejít na nabídku nabídku hydraulických kladiv

autor

Tomáš Braun

Odborný prodejce a technik působící v oboru již více jak 15 let. Tomáš za dobu svého působení asistoval u nespočtu praktických aplikací, testoval a předával mnoho strojů přímo u zákazníků a prošel řadou odborných školení. Neustále sbírá zkušenosti z praxe, o které se rád podělí.
e-mail: info@manek.cz