Přerovská 68, 779 00 Olomouc

585 316 220

info@manek.cz

Hviezdoslavova 41, 627 00 Brno

776 195 303

infobrno@manek.cz

CZ
Naše prodejny

Olomouc

Přerovská 68,
779 00 Olomouc

585 316 220

Brno

Hviezdoslavova 41,
627 00 Brno

776 195 303

Do kontaktu

Odborné články

Jak vybrat obkladačskou pilu?

Obkladačská pilaŘezání obkladů, dlažby, kamene či skla představuje práci, při které je kvalitní nástroj nutností, tak aby vznikaly čisté, hladké a přesné řezy v co nejkratší době. Před výběrem obkladačské pily je nutné si uvědomit, jak často a s jakými materiály budeme pracovat.

 

Na občasné domácí či kutilské práce, jako je například řezání obkladaček, si vystačíte s řezačkou na obklady, která funguje velice jednoduše. Nejprve nastavíte rozměr a ložiskovým kolečkem říznete do povrchu obkladu a pak jej rozlomíte o rovnou a pevnou hranu nástroje. Při častém řezání obkladů a pro profesionální práci je však investice do obkladačské pily tím nejvhodnějším řešením.

 

V čem jsou obkladačské pily výhodné?

 

S profesionálními obkladačskými pilami efektivně dosáhnete čistých, hladkých a velice přesných řezů. Mají robustní konstrukci, disponují naklápěcím stolem, případně naklápěcími rameny, pro řezání pod úhlem.

 

Kotouč do obkladačských pil je vhodné volit diamantový a celoobvodový, aby dělal co nejhladší řezy. Kotouč se při práci zahřívá a je proto nutné, jej chladit. Vysokou efektivitu práce lze dosáhnout díky zabudovanému oběhovému čerpadlu a nádrži s vodou, která se o chlazení během celého procesu starají. Pokud pila čerpadlem nedisponuje, je nutné mít k dispozici zdroj vody.

 

Váha a manipulace s obkladačskou pilou

 

Váha pily je velice důležitým parametrem. Pro řezání střešních dlaždic se vyplatí pořízení speciální, odlehčené pily se svařovaným hliníkovým rámem, se kterou lze velmi snadno na střeše manipulovat, například stolová pila na obklady a tašky značky Husqvarna TS 300 D. Při práci s ostatními typy obkladů vyšší váha obkladačské pily nepředstavuje tak výrazný problém, stroj však musí být vysoce stabilní a výhodou také je, pokud má sklopné nohy, madla a případně také transportní kolečka, aby se snadno přemisťoval.

 

Velikost řezacího stolu a hloubka řezu

 

Pro řezání větších dlaždic také věnujte pozornost velikosti řezacího stolu, například pro dlaždice veliké 50 x 50 cm se vyplatí pořídit si typ pily na obklady se stolem o větší velikosti, např. 610 x 410 tak, aby bylo možné dlaždici řezat i po diagonále. Důležitá je také délka řezu, kdy některé typy umožňují řezání až do 750 mm a možnost nastavení řezací hlavy na přímý či šikmý řez pod různými úhly. Výhodou také je, pokud se jednotlivé typy řezů dají snadno přepínat.

 

Výkonný motor a jeho kontrola

 

Při výběru kontrolujte také výkon motoru, aby se stroj nepřetížil. Při práci v náročném provozu se vyplatí, pokud stroj disponuje indikátorem přetížení stroje, jako je například systém ElgardTM značky Husqvarna. Inovativních technologií od Husqvarny, které stroj šetří, je více, například elektronický systém SoftStart™ pro pomalý náběh proudu s normálními, pomalu působícími pojistkami.

 

Pokud je pila vybavena systémem pro recyklaci vody a odvod kalu, jako je systém Jet Stream, prostor kolem pily zůstává čistý, bez prachu a vody a lze tak bez obtíží řezat i v interiérech.

 

Záruka a pozáruční servis

 

Profesionální obkladačské pily nejsou levnou záležitostí, a proto je nakupujte pouze u autorizovaných prodejců jednotlivých značek a dobře se informujte o záruce a pozáručním servisu.

 

Zobrazit obkladačské pily