Přerovská 68, 779 00 Olomouc

585 316 220

info@manek.cz

Hviezdoslavova 41, 627 00 Brno

776 195 303

infobrno@manek.cz

CZ
Naše prodejny

Olomouc

Přerovská 68,
779 00 Olomouc

585 316 220

Brno

Hviezdoslavova 41,
627 00 Brno

776 195 303

Do kontaktu

Odborné články

Řezač spár: jak vybrat ten pravý?

Bez účinného řezače spár se při řezání asfaltových a betonových povrchů neobejdeme. Při jeho výběru se musíme soustředit na výkon motoru a vybrat vhodný kotouč, aby řezání s ním bylo pohodlné a bezpečné s minimální prašností. A aby stroj co nejdéle pracoval bez nepříjemných závad. Na co vše si při pořizování musíme dát pozor?

 

Řezač spár se neobejde bez kvalitního motoru. Chybu neuděláte volbou značkového motoru, který má zaručený výkon, dostupné náhradní díly, servis a také nízkou poruchovost. Skvělé vlastnosti mají motory značek Honda, Briggs nebo Vanguard. Značka Husqvarna nabízí jak méně výkonné řezače pro občasné použití, tak profesionální stroje do náročného provozu na dálnicích či v halách.

 

Jaký zvolit diamantový kotouč?

 

Diamantové kotouče nejsou vždy automaticky součástí řezačů spár a je proto potřeba je dokoupit. I zde je důležité sledovat parametry kotouče, jako je jeho průměr, vrtání (průměr na hřídeli) a výška segmentu. Kotouče se liší dle použití, některé jsou určeny na řezání betonu, jiné na asfalt s ochranou proti podbroušení segmentu a existují také kotouče, které oba typy řezání kombinují. Vhodně zvolený kotouč nejen usnadní práci a ušetří váš čas při řezání, ale také prodlouží životnost řezače.

 

Při volbě průměru sledujete, jak velké kotouče do řezače pasují a jak hluboký řez budete potřebovat. Vždy zvolte 2,5 x větší průměr kotouče než je hloubka řezaného materiálu. Kotouče se vyrábí v různé velikosti, od průměrů 300 mm až po ty největší s průměrem 1200 mm.

 

Proč je důležitá výška segmentu?

 

Četnost, velikost a tvar diamantových zrn v pojivu zásadně ovlivňuje rychlost řezání, ale také životnost kotouče. Při výběru kotouče věnujte pozornost doporučení výrobce, pro které materiály je kotouč vhodný, existují univerzální kotouče na různé materiály, speciální kotouče pro konkrétní materiál či třeba kotouče s extrémně tichým provozem.

 

Výrobci dělí své kotouče do výkonnostních kategorií, které se liší především cenou. Obecně platí, že dražší kotouče mnohem déle vydrží, rychleji řežou a časová a finanční úspora je zde nejvyšší.

 

Používejte stroj dle doporučení

 

Pro správné používání stroje věnujte pozornost také počtu otáček, při příliš nízkých otáčkách se segment rychleji opotřebovává a práce je časově náročnější. Vysoké otáčky segment tupí a hrozí, že se zraníte. Většinou počet otáček není regulovatelný, nicméně u řezačů s vysoce výkonnými motory jsou kotouče speciálně upraveny tak, aby byl řezný výkon co nejvyšší.

 

Řezačům Husqvarna nechybí nádrž na vodu uzpůsobená pro mokré řezání. Voda ochlazuje kotouč, čímž snižuje opotřebovávání segmentu kotouče, prašnost a riziko přehřívání.

 

Jednoduchá konstrukce

 

Řezače jsou konstruovány jednoduše, stroje s menším výkonem mají manuální pojezd a ruční spouštění do řezu u výkonnějších je pojezd automatický a spouštění do řezu hydraulické pro zjednodušené práce v náročných podmínkách. Jednoduchá a robustní konstrukce bude v budoucnu výrazně ovlivňovat provozní náklady a obtížnost servisu.

 

Důležité detaily

 

Pokud vybíráte řezač spár, pak jistě sledujte také systém skrápění, jestli jsou pojezdová kolečka na ložiscích, kde a jak je řešena stupnice a spouštění do řezu nebo například jestli je zapouzdřené šnekové spouštění do řezu a tím chráněno proti nečistotám. Pro přepravu je vhodná také pojezdová brzda, madla na nakládání a závěs po zvedání.

 

Všechny tyto detaily činí stroj uživatelsky příznivější a v konečném důsledku přinesou značné úspory.

 

Jednoduchá obsluha

 

Neméně důležitá je také náročnost obsluhy stroje, volte stroje, které jsou stabilní, přehledné a jednoduše se obsluhují. Stroje značky Husqvarna se pyšní vysokou stabilitou a usnadňují práci odpruženou rukojetí. Obsluha i údržba těchto řezačů je snadná a pohodlná.

 

 

Zobrazit řezače spár