Přerovská 68, 779 00 Olomouc

585 316 220

info@manek.cz

Hviezdoslavova 41, 627 00 Brno

776 195 303

infobrno@manek.cz

CZ
Naše prodejny

Olomouc

Přerovská 68,
779 00 Olomouc

585 316 220

Brno

Hviezdoslavova 41,
627 00 Brno

776 195 303

Do kontaktu

Odborné články

Jak zefektivnit práci s diamantovými kotouči?

Efektivní práce s diamantovými kotoučiEkonomika řezu je vždy na prvním místě, ať už pracujeme s úhlovou bruskou, stolovou či kamenickou pilou nebo s řezačem spár. Zajímá nás efektivita, rychlost a přesnost řezu, životnost kotouče, cena… Připravili jsme pro vás tipy a doporučení, jak efektivitu kotouče zvýšit.

 

Kvalitní diamantový kotouč je základ

 

Sebedražší stroj vám efektivitu nezaručí, základem je kvalitní diamantový kotouč, jehož výběr se nevyplatí podcenit. Při pořizování kotouče sledujte složení a tvrdost segmentu, materiál, pro který je kotouč designován a také jeho obvodovou rychlost. V případě, že nějaký z parametrů nevyhovuje, účinnost kotouče výrazně klesá.

 

Jednoduché pravidlo říká, že pro řezání měkkých materiálů potřebujete diamantový kotouč s tvrdým segmentem a naopak. Pokud tomu tak není, kotouč rychle ubývá, protože při úbytku matrice se uvolňují stále ´zdravá´ diamantová zrnka a kotouč přestává řezat. U tvrdších materiálů naopak potřebujete diamantový kotouč s měkčí matricí, protože diamantová zrna se tvrdým materiálem obrušují a lámou a matrice musí neustále obnažovat nová.

 

Dodržujte obvodovou rychlost i otáčky

 

Další informace o tom, jak si vybrat správný kotouč najdete zde. Nepoužité kotouče vždy skladujte v suchu, čímž předejdete poškození těla kotouče. Dražší kotouče mají zpravidla výrazně vyšší životnost a lepší řezné vlastnosti. Neplatí to však s lineární závislostí, proto se investice do dražšího kotouče vyplatí. Maximální obvodová rychlost, resp. maximální počet otáček za minutu, je pro daný kotouč-stroj-materiál navržený od výrobce, proto jej dodržujte, vyhnete se tak poškození kotouče, ale také možnému úrazu.

 

Některé diamantové řezné kotouče mají diamantová zrna v matrici rovnoměrně rozložená v prostorové mřížce. O tom, zdali se jedná o výhodu, však můžeme pouze diskutovat. Stěžejní je stále správná volba řezného kotouče pro daný materiál, vhodně vybrané složení pojiva a metoda jakou řežete. Nelze tedy jednoznačně říct, zda tyto kotouče řežou rychleji nebo déle vydrží, spíše se jedná o zdařilou reklamu.

 

Jak zefektivnit řez?

 

U stolových pil existují dvě varianty řezání. Při první variantě řežete s řeznou hlavou pevně zaaretovanou na plnou řeznou hloubku s tím, že materiál tlačíte do řezu. Tato metoda se vyplatí při mokrém řezání měkčích materiálů a je mnohem efektivnější, než když byste drželi hlavu rukou, bez aretace.

 

Druhou, efektivnější variantou je řezání po krocích, při kterém pojíždíte stolem vpřed a vzad a snižujete řeznou hlavu na krajích až do úplného uříznutí materiálu. Čím tvrdší materiál řežete, tím častěji musíte zdvihat hlavu dopředu a vzad. Tato varianta řezání je velmi efektivní, šetří kotouč a umožňuje plné využití potenciálu stroje.

 

Vyvarujte se tlaku na řezný materiál z jedné strany, protože tím riskujete rychlejší opotřebení či poničení nástroje. Pokud řežete s řezačem spár, vyvarujte se také nadměrného bočního tlaku na rukojeť stroje při jeho řízení. Diamantový kotouč se totiž začne nerovnoměrně obrušovat, přestane být vyvážený a začne klesat jeho životnost. Nespouštějte řezný kotouč do řezu příliš rychle, zvyšujete tím teplotu v řezu a zatěžujete nejen kotouč, ale také motor stroje.

 

Jak na silnější vrstvy?

 

Při řezání materiálů tlustších než 10 cm řežte ve vrstvách, s hloubkou vrstvy do 5 - 8 cm. Kotouč díky tomu zůstane v ideálních řezných podmínkách. Ačkoliv se na první pohled může zdát, že řezání silnější vrstvy betonu nebo živice tímto způsobem bude trvat věčnost, ve skutečnosti díky této metodě ušetříte až 30 % času jak obsluhy, tak zatížení stroje. A opět tím zvýšíte životnost kotouče, tedy celkovou efektivitu práce.

 

Pokud řežete materiál tlustší než 20 cm, začněte řezat s menším kotoučem do 400 mm, poté zvolte větší průměr a až na konec, na hlubší vrstvy použijte diamantový kotouč. Díky tomu vám ty nejdražší kotouče déle vydrží.

 

Nezapomínejte na chlazení

 

Vždy pečlivě čtěte návod a sledujte, zdali je diamantový kotouč určený na řezání za sucha, za mokra, nebo umožňuje obě varianty. U suchého řezání nechte každé dvě minuty jet kotouč alespoň 15 sekund na prázdno, aby se ochladil proudícím vzduchem. U mokrého řezání a broušení kontrolujte přívod vody, a zdali je jí dostatek a průtok v dostatečném množství.

 

Pokud chlazení vodou přestane fungovat, zkontrolujte, jestli není potřeba doplnit vodu nebo vyčistit filtr. Mokré řezání je výhodné v tom, že voda v řezu snižuje teplotu segmentu a prodlužuje tak životnost kotouče. Při řezání se také daleko méně práší, což je praktické pro stroj samotný, ale i příjemné pro toho, kdo stroj obsluhuje.

 

Tlačit není nutné

 

Při řezání přikládejte kotouč lehce, vystačí si s vlastní vahou. Kotouč se díky tomu nepřehřívá, protože snížíte tření v místě řezu. A segment kotouče se neopotřebuje tak rychle.

 

Jak si poradit s nepřesným řezem a nízkým výkonem?

 

Pokud se vám zdá, že řez není přesný, zkontrolujte stav kotouče a zkontrolujte v popisku od výrobce, zdali není určený pro jiné materiály. V případě, že závada není na kotouči, může se jednat o špatně seřízenou pilu, volnou upínací matici nebo závadu řezné hřídele. Často je viníkem nepřesného řezu zaleštěný kotouč.

 

Pokud se vám zdá, že řezání jde příliš těžko a pomalu, na vině mohou být zaleštěná diamantová zrna, tuto závadu poznáte hmatem – zrna se segmentu nevyčnívají a povrch je hladký. Znamená to, že řežete příliš tvrdým kotoučem, takže se zrna v matrici sama neodhalují. Zkuste říznout do abrazivních materiálů jako je třeba pískovec, nebo do přípravku, který je určený na obnovu kotouče.

 

Pokud kotouč neřeže vůbec, zkontrolujte, zdali není nasazený obráceně a zdali je správně upnutý.

 

Jak na čerstvý beton?

 

Aby velké betonové plochy účelově praskaly, provádí se řezání do čerstvého betonu, tedy do 24 hodin od aplikace. Řeže se do třetiny případně čtvrtiny celé tloušťky diamantovými kotouči o průměru 300 nebo 350 mm s šířkou segmentu 3-4 mm. Vybírejte kotouče, které jsou určené pro abrazivní materiály a mají segmenty chráněné proti podbroušení, nebo speciální diamantové kotouče.

 

Zobrazit kompletní nabídku diamantových kotoučů