Přerovská 68, 779 00 Olomouc

585 316 220

info@manek.cz

Hviezdoslavova 41, 627 00 Brno

776 195 303

infobrno@manek.cz

CZ
Naše prodejny

Olomouc

Přerovská 68,
779 00 Olomouc

585 316 220

Brno

Hviezdoslavova 41,
627 00 Brno

776 195 303

Do kontaktu

Odborné články

Na co se dívat při výběru rozbrušovací pily?

rozbrušovací pilaPohon, typ, velikost kotouče a doplňky usnadňující práci – to jsou ve zkratce základní parametry, které byste při výběru rozbrušovací pily měli sledovat. Pojďme si je všechny po jednom detailně rozebrat.

 

Nejoblíbenější jsou benzinové

 

Rozbrušovací pily se nejčastěji prodávají v elektrickém, hydraulickém, pneumatickém nebo benzinovém provedení. Které z nich vybrat?

 

Elektrické rozbrušovací pily nejvíce oceníte pro jejich tichost, nízkou hmotnost a snadnou manipulaci. Hodí se hlavně pro práci v interiéru, protože mimo tichý provoz nabízí i celou řadu užitečných doplňků k odsávání prachu nebo skrápění kotouče, takže nedělají tolik nepořádku. Jejich nevýhodou je však nižší výkon.

 

U hydraulických rozbrušovacích pil je to s výkonem přesně naopak – jsou extrémně spolehlivé a ze všech typů pil mají v poměru ke své hmotnosti nejvyšší výkon. Na druhou stranu ale bývají docela drahé a k jejich provozu musíte vlastnit hydraulický agregát. Vysoký tlak v hydraulické hadici navíc ztěžuje manipulaci a práci s pilou.

 

Pneumatické rozbrušovací pily vynikají svou bezpečností, pokud se vám např. zasekne kotouč v řezu, stačí jenom vypnout kompresor. Pily jsou navíc velmi lehké a příjemně se s nimi manipuluje, jedinou objektivní nevýhodou je dražší provoz – pily pro svou činnost potřebují kompresor i naftu.

 

Možná právě proto jsou mezi stavaři nejoblíbenější benzinové rozbrušovací pily. Poskytují solidní výkon, dobře se s nimi manipuluje, jsou bezpečné. Jediným negativem může být vyšší náročnost na údržbu, ale ani to už příliš neplatí – dnešní výrobci navrhují takřka bezúdržbové pily.

 

Třeba pily Husqvarna se pyšní vzduchovým filtrem s membránou, o který se nemusíte vůbec starat. Jakmile se totiž znečistí tak, že už pila nepřisává vzduch, zkrátka ho jen vyměníte za nový.

 

Výběr pohonu pily je v každém případě jakýmsi kompromisem mezi výkonem a hmotností. Čím větší a těžší pila, tím vyšší výkon, ale taky vyšší cena a obtížnější manipulace.

 

Diamantové, řetězové i speciální pily

 

Naprostá většina rozbrušovacích pil jsou klasické symetrické pily s diamantovým kotoučem, který je jako stvořený pro řezání kovu, betonu a dalších stavebních materiálů. Tyto pily jsou nejuniverzálnější a ekonomicky nejvýhodnější – pokud nepotřebujete žádnou speciálku, určitě si je kupte.

 

V portfoliu některých výrobců však najdete i řetězové pily – z naší nabídky jde např. o model Husqvarna K 970 Chain. Řetězové rozbrusy jsou v porovnání s těmi kotoučovými mnohem lepší pro řezání hlubokých otvorů, se zmíněnou K 970 Chain dokážete přesně řezat až do hloubky 390 mm. S řetězovými pilami taky snadněji a přesněji uděláte pravoúhlé otvory při řezání rohů.

 

Z dalších typů rozbrušovacích pil jmenujme ty pro řezání kolejnic, které vám dávají možnost přichycení ke kolejnici a dosažení naprosto přesných řezů. Někteří výrobci pak mají i speciální rozbrusy pro hasiče a záchranáře, které jsou přizpůsobeny přesně jejich potřebám.

 

Největší výrobce rozbrusů na světě, společnost Husqvarna, pak vyrábí i naprosto speciální pily. Zmíníme třeba model K 970 Ring, který má v těle asymetricky uložený řezný prstenec, což umožňuje řezat do mnohem větší hloubky než s klasickou diamantovou pilou. Finančně je řez přitom výhodnější než při použití řetězové pily.

 

Další opravdovou specialitou Husqvarny je model K 760 Cut-n-Break, který namísto klasického kotouče pracuje s dvoukotoučem a namísto pouhého řezu tak vytváří úzkou drážku. Řezání je díky tomu rychlejší, efektivnější a lze díky němu provádět až 400 mm hluboké řezy z jedné strany.

 

Jakou velikost kotouče?

 

Průměr kotouče má přímý vliv na maximální hloubku řezu, takže platí jednoduché pravidlo – čím hlubší řezy potřebujete, tím větší kotouč (a tedy větší pilu) si musíte pořídit.

 

Pro příklad s pilou o maximálním průměru kotouče 300 mm můžete řezat do hloubky cca 100 mm, s pilou o průměru kotouče 350 mm do hloubky 125 mm a s pilou o průměru kotouče 400 mm do hloubky 150 mm. Uvedené hodnoty jsou orientační a mírně se liší v závislosti na výrobci.

 

Pokud potřebujete řezat hlouběji, pak už namísto klasických kotoučových pil volte ty speciální. S již zmíněnou asymetrickou pilou Husqvarna K 970 Ring můžete řezat až do hloubky 260 mm, byť má pouze 350 mm kotouč. S řetězovým modelem K 970 Chain se pak dostanete až do hloubky 390 mm a s K 760 Cut-n-Break dokonce do hloubky 400 mm.

 

Rozhodně se ale nenechte unést a nesnažte se za každou cenu kupovat pilu s co nejhlubším průřezem. Takové stroje jsou totiž dražší a těžší, takže se s nimi hůře manipuluje. Pokud je při práci nevyužijete, je lepší volit pily menší.

 

Užitečné doplňky usnadní práci

 

U rozbrušovacích pil se dívejte také na zdánlivé drobnosti – některé stroje třeba nabízejí velmi jednoduchou výměnu diamantového kotouče bez nutnosti použití klíče. Důležitá je i míra vibrací přenášená do vašich rukou, např. rozbrusy Husqvarna pracují s velmi solidními hodnotami < 5m/s2.

 

Švédský gigant dále své pily vybavuje uzavřeným startérem DuraStarterTM (snížení rizika poruchy, delší životnost, snadné startování), technologií SmartCarbTM (automatická kompenzace filtru k udržení vysokého výkonu a snížení spotřeby paliva) nebo systémem AirFiltrationTM (soustava tří filtrů zachycujících téměř 100 % prachu a nečistot).

 

Závěrem připomínáme, že rozbrušovací pily, resp. diamantové kotouče, musíte při řezání vždy chladit vodou. Snížíte tím prašnost, prodloužíte životnost kotouče i pily a zvýšíte efektivitu řezání. Zmíněná Husqvarna je i v tomto směru napřed před konkurencí, protože k pilám nabízí systém DEX pro snížení prašnosti a menší spotřebu vody.

 

 

Zobrazit rozbrušovací pily