Přerovská 68, 779 00 Olomouc

585 316 220

info@manek.cz

Hviezdoslavova 41, 627 00 Brno

776 195 303

infobrno@manek.cz

CZ
Naše prodejny

Olomouc

Přerovská 68,
779 00 Olomouc

585 316 220

Brno

Hviezdoslavova 41,
627 00 Brno

776 195 303

Do kontaktu

Odborné články

Jak správně vybrat jádrovou vrtačku?

jádrové vrtáníJádrovou vrtačku vybírejte hlavně podle toho, jak velké otvory a do jak tvrdého materiálu hodláte vrtat. A všímejte si také doplňkových funkcí, protože těch je u jádrových vrtaček velká spousta.

 

Se stojanem jsou bezpečnější

 

Jádrové vrtačky pořídíte buďto ruční nebo se stojanem.

 

Ruční jádrové vrtačky jsou rozhodně praktičtější – vrtání s nimi je rychlejší, manipulace pohodlnější a navíc při vrtání nepoškozujete vrtaný materiál, protože stroj nemusíte nijak kotvit. Přesto mají ruční vrtačky jednu zásadní nevýhodu.

 

Z bezpečnostních důvodů s nimi můžete vrtat díry o maximálním průměru 80 mm. Je to dáno tím, že zejména u ručních vrtaček s vyššími výkony občas dochází ke „kousnutí“ nástroje, což by v případě ručního vrtání nemuselo dopadnout dobře. U větších vrtáků byste navíc při ruční práci měli problémy se zavrtáním vrtáku i udržením kolmosti.

 

Pro díry s průměrem větším než 80 mm proto vždy používejte jádrové vrtačky se stojanem. Pořiďte je buďto jako celý set, anebo si vrtačku a stojan kupte zvlášť – pak můžete v případě potřeby vrtačku vzít i do ruky. Jen dávejte pozor na to, že některé vrtačky jsou určené pouze do stojanu a ručně s nimi vrtat nelze.

 

Nejvýkonnější jsou hydraulické

 

Z pohonů nejvíce využijete jádrové vrtačky s klasickým elektromotorem. Jsou k dispozici v ruční i stojanové verzi a představují jednoduché, pohodlné a ekonomicky výhodné vrtání. Zejména jednoduchost vyzdvihujeme – elektrické jádrové vrtačky po krátkém zaškolení zvládne ovládat každý.

 

Náročnějším zákazníkům či profesionálním stavebním firmám, pro které je jádrové vrtání jedním ze zdrojů obživy, doporučujeme výkonnější vrtačky s vysokofrekvenčním motorem technologie PRIME. V poměru cena / výkon nemají konkurenci a můžete s nimi vrtat i velké díry až o průměru 600 mm.

 

Další možností jsou jádrové vrtačky s hydraulickým pohonem. Ty doporučujeme zejména pro vrtání vysokého počtu děr o velkých průměrech do velmi tvrdých materiálů (např. armovaného betonu, kamene apod.). Poskytují totiž nenahraditelný výkon a navíc jsou extrémně spolehlivé. K jejich provozu ale potřebujete hydraulický agregát a bohužel tyto vrtačky seženete pouze ve verzi se stojanem.

 

Větší díry, větší výkon

 

Výkon jádrových vrtaček se uvádí ve W a platí jednoduché pravidlo – čím větší díry chcete vrtat, tím vyšší výkon budete potřebovat.

 

Díry do průměru 120 mm bez problémů vyvrtáte vrtačkou o výkonu 1 500 W, na díry do průměru 200 mm berte vrtačku o výkonu 2 000 W a na velké otvory o průměru 400 mm už si kupte výkonnou vrtačku o výkonu přes 3 000 W. Někteří výrobci (např. Husqvarna) vám výběr usnadňují tím, že vrtačky lze osadit pouze adekvátně velkými vrtáky.

 

Výkon vrtačky ovlivňuje také rychlost otáček. A u nich platí přesný opak než u výkonu – čím větší díry vrtáte, tím nižší rychlost otáček potřebujete. Malou díru o průměru 35 mm byste měli vrtat v rychlosti 3 200 otáček za minutu, u otvoru s průměrem 200 mm je optimálních 690 otáček za minutu. V obou případech má vrták přibližně stejnou obvodovou rychlost.

 

Z tohoto důvodu je dobré, když si pořídíte vrtačku s převodovkou. Můžete pak rychlost otáček dle potřeby měnit a vrtačka je široce použitelná. Jádrové vrtačky Husqvarna mají dokonce funkci SmartStart®, která umožňuje snížit rychlost otáček při zavrtávání vrtáku až na polovinu. Velmi příjemné, protože vrták pak nemá tendenci z díry vyskočit.

 

Vakuové kotvení jen do země

 

Při použití jádrové vrtačky se stojanem je nutné celý set ke zdi, stropu či podlaze ukotvit, nejčastěji se tak dělá pomocí klasických hmoždinek. Jde o univerzální řešení, ale skýtá jednu nevýhodu: poškození povrchu.

 

Některé vrtačky proto můžete kotvit i pomocí vakuového systému. Jde o velmi elegantní a čisté řešení, ke kterému vám vyjma vrtačky stačí jen vakuová deska a vakuová pumpa. Upozorňujeme však, že vakuové kotvení není tak spolehlivé jako klasické a proto ho z bezpečnostních důvodů používejte jen při vrtání do země.

 

Výrobce Husqvarna přichází také s elegantním řešením rozpěrného systému DS Gyro. Při jeho použití rozepřete hlavní stojan mezi podlahu a strop a můžete přitom nastavit vrtačku do libovolného směru - pro vrtání do země, do stropu nebo do stěny. Sestavení je přitom jednoduché, rychlé a současně nedochází k poškození povrchu.

 

Uchycení vrtáku a inteligentní systémy

 

U jádrových vrtaček sledujte i způsob uchycení vrtáku, který vám může hodně zpříjemnit (nebo naopak zkomplikovat) život.

 

Jádrová vrtačka Husqvarna používá na vřeteni oba nejklasičtější závity – vnitřní 1/2" a vnější 5/4" – takže při použití běžných vrtáků a jádrových korunek u nich nemáte co řešit. Pokud ale vaše vrtačka bude mít závity jiné, čeká vás shánění a nakupování různých redukcí.

 

Při koupi vrtačky se rozhodně dívejte i na další užitečné funkce. Třeba funkce ElgardTM od Husqvarny pomocí LED diody indikuje přetížení stroje, takže vám umožňuje vrtat pod nejvyšším bezpečným tlakem tak, abyste pracovali co nejefektivněji a zároveň vrtačku neničili. Měkký rozběh, který dostal název SoftStartTM, zase uvádí vrtačku do provozu pomalu, v průběhu 2 sekund, takže stroj pak nemá tak vysoké nároky na napájení – a vy můžete použít i méně výkonnou elektrocentrálu.

 

Matice na kotvícím systému vyrovnávající nepřesnosti povrchu, vodní chlazení pro zvýšení rychlosti vrtání a prodloužení životnosti vrtáku nebo jediný klíč pro obsluhu a servis celé vrtačky – i takové funkce může váš nový set pro jádrové vrtání mít.

 

K jádrovým vrtačkám si pak můžete dokoupit i libovolné příslušenství – vyjma již zmíněných vakuové desky a vakuové pumpy jde např. o sběrače kalu, rozpěry atp. A nezapomeňte si k jádrovým vrtačkám pořídit i adekvátně kvalitní vrtáky a jádrové korunky. Doporučit můžeme řadu Diagrip od Husqvarny, která díky optimálnímu uspořádání diamantů patří v oblasti jádrového vrtání k absolutní světové špičce.

 

Zobrazit kompletní sestavy jádrového vrtání