Přerovská 68, 779 00 Olomouc

585 316 220

info@manek.cz

Hviezdoslavova 41, 627 00 Brno

776 195 303

infobrno@manek.cz

CZ
Naše prodejny

Olomouc

Přerovská 68,
779 00 Olomouc

585 316 220

Brno

Hviezdoslavova 41,
627 00 Brno

776 195 303

Do kontaktu

Odborné články

Jak správně vybrat kalové čerpadlo?

Kalová čerpadla využijete při odčerpávání kalné či silně znečištěné vody, splašků nebo fekálií – např. když potřebujete vyčerpat jímku, septik, zatopený sklep či stavební výkop. V čem se liší jednotlivé typy a jak vybrat takový, který bude pro vaše potřeby nejužitečnější?

 

 

Ponorná jsou praktičtější

Kalová čerpadla seženete ve dvou provedeních – jsou buďto povrchová nebo ponorná.

 

Povrchová kalová čerpadla umisťujeme na suché místo, nad hladinu čerpané vody. Důležitým výkonovým parametrem je v jejich případě maximální sací hloubka, která nám říká, jak hluboko pod své tělo je čerpadlo schopné vodu odsávat. Tato hloubka se u většiny čerpadel pohybuje kolem 8 metrů, takže si vždycky předem spočítejte, zda je to dostačující.

 

Naopak ponorná kalová čerpadla jsou konstrukčně zpracována tak, že je umisťujeme přímo do odčerpávané vody – na dno výkopu či septiku. V jejich případě nás zajímá parametr maximální ponorná hloubka, která říká, v jaké maximální hloubce dokáže čerpadlo pracovat.

 

Ponorná čerpadla jsou rozhodně praktičtější, hodí se do velkých hloubek i vrtaných studní. Povrchová využijete hlavně při odčerpávání vody z klasických studní, výkopů, jezírek apod. Motorová kalová čerpadla musíte před použitím zavodnit.

 

Maximální výtlak udává, do jaké výšky čerpadlo pracuje

Důležitým parametrem každého čerpadla je jeho maximální výtlak. Ten totiž udává nejvyšší možnou výšku, do jaké čerpadlo vytlačí vodu.

 

Kalová čerpadla nemají tak vysoké výtlaky jako vodní čerpadla, nejčastěji pracují do výšky v rozmezí 15-25 metrů. V případě potřeby však seženete i velmi výkonné stroje s výtlakem až 85 metrů – v naší nabídce jde např. o model WEDA 90 H.

 

Maximální průtok: nejdůležitější parametr

Klíčovým a vůbec nejdůležitějším parametrem každého čerpadla je jeho maximální průtok = počet litrů vody, který dokáže za minutu provozu odčerpat.

 

Mluvili jsme o tom, že kalová čerpadla mají nižší výtlaky než čerpadla vodní, z hlediska maximálního průtoku jsou na tom však o mnoho lépe. Nejvýkonnější vodní čerpadla zvládnou přečerpat asi 1 000 litrů za minutu, kalová několikanásobně více – ty nejvýkonnější stroje i 20 000 litrů. Z naší nabídky jde např. o model WEDA 100 N.

 

Je ale na místě uvést, že tyto hodnoty udávané výrobci jsou jen teoretické a v praxi téměř nedosažitelné. Průtok totiž s výškou výtlaku a odporem v potrubí klesá, reálně jsou tedy hodnoty nižší.

 

Ideální je, když vám prodejce k čerpadlu dodá výkonnostní křivku, ze které hned poznáte, v jaké výtlačné výšce má čerpadlo jaký průtok. Obecně vám ale stačí vědět, že maximálního průtoku vody dosáhnete při minimální výtlačné výšce a naopak – při maximální výtlačné výšce je průtok takřka nulový.

 

Myslete na to a při koupi vybírejte čerpadlo s dostatečnou výkonovou rezervou.

 

Vyšší průchodnost částic usnadní úklid

Kalová čerpadla umí mnohem více, než jen odčerpat silně znečištěnou vodu – protože mají na oběžném kole řezací nástavce, zvládnou přečerpat i písek, kousky dřeva nebo drobné kamení.

 

O tom, s jak velkými částicemi si poradí, rozhoduje parametr maximální průchodnost částic. Některé modely dokážou přečerpat i částice o průměru 30 mm, takže po skončení práce vám ve výkopu nebo sklepě skoro nic nezůstane. To oceníte při následném úklidu.

 

Nemějte ale strach, že by se čerpadlo zadřelo, kdyby nasálo částici větší. Obranný mechanismus to nedovolí a větší částice do sebe vůbec nepustí.

 

Elektrické nebo benzínové?

Naprostou většinu kalových čerpadel seženete na elektrický nebo benzínový pohon. Jestliže vám to podmínky dovolují, volte čerpadlo elektrické. Při provozu je tišší, má nižší hmotnost a nižší provozní náklady. Dávejte si pozor jenom na to, že výkonnější modely už jsou vybavené třífázovým elektromotorem a potřebují adekvátní zdroj napájení.

 

Ve volné krajině bez přístupu ke zdroji elektrické energie pak budete potřebovat motorové čerpadlo. U těch se dívejte na objem palivové nádrže a spotřebu, abyste věděli, jak dlouho vydrží pracovat. A sledujte i užitečné funkce – např. Honda svoje stroje vybavuje motory s funkcí 360, díky které pracují v jakékoliv poloze. Třeba i vzhůru nohama.

 

Drobné detaily, velké rozdíly

S kalovými čerpadly je nutné často manipulovat, proto není od věci, když je dokážete unést v ruce. Třeba WEDA svoje přístroje vyrábí z lehoučké hliníkové slitiny, takže i hodně výkonná čerpadla váží do 25 kg a můžete je pohodlně přenášet v ruce.

Dívejte se i na to, zda má čerpadlo vyřešený systém automatického vypínání, aby nedocházelo k běhu na sucho. Některé pumpy používají plovákový spínač, který čerpadlo automaticky zastaví ve chvíli, kdy hladina klesne pod minimální hodnotu. Jiné modely mají navíc tepelnou ochranu, která bývá přímo v těle čerpadla. Detekují běh na sucho a čerpadlo automaticky vypnou.

 

A ještě jedna věc ke kalovým čerpadlům: klidně si je pořiďte i v případě, že zatím potřebujete čerpat jenom čistou vodu. S tou si totiž samozřejmě poradí také – a když v budoucnu budete potřebovat čerpat kalnou vodu, nebudete muset kupovat druhé čerpadlo.

Přejít na nabídku nabídku kalových čerpadel