Přerovská 68, 779 00 Olomouc

585 316 220

info@manek.cz

Hviezdoslavova 41, 627 00 Brno

776 195 303

infobrno@manek.cz

CZ
Naše prodejny

Olomouc

Přerovská 68,
779 00 Olomouc

585 316 220

Brno

Hviezdoslavova 41,
627 00 Brno

776 195 303

Do kontaktu

Odborné články

Jak vybrat ponorný vibrátor?

Díky ponornému vibrátoru dokážete z čerstvého betonu vytvořit homogenní směs bez zbytečného vzduchu nebo dutin. Během vibrování navíc zoptimalizujete pevnost betonu i vzhled jeho povrchu po odbednění a taky budete mít jistotu, že beton vždy vyplní celý požadovaný prostor. Zbývá poslední věc – vědět, jak ponorný vibrátor správně vybrat.

 

Drtivá většina výrobců ponorných vibrátorů dodává tři základní typy přístroje: mechanické, vysokofrekvenční a s integrovaným měničem.

 

 

Mechanické

Mechanické ponorné vibrátory tvoří pohonná jednotka, ohebná hřídel a vibrační hlavice. Pohonnou jednotkou bývá zpravidla jednofázový elektromotor, který pomocí strunové hřídele pohání vibrační hlavici. Při výběru sledujte, zda je možné oddělit hadici s hřídelí od vibrační hlavice, nebo zda tvoří jeden celek. Oddělitelné se snáze udržují a déle vydrží.

 

Mechanické ponorné vibrátory jsou naprosto skvělé z pohledu cena/výkon, při malých a středních betonážích nemají konkurenci. Při vyšším objemu práce už se ale projevují jejich nevýhody – zejména vyšší vibrace v rukou a nižší životnost hřídele, která je při práci hodně namáhaná. Doporučujeme ji proto při vibrování co nejméně ohýbat a pokud možno, volte spíše kratší hřídele do 4 metrů.

 

Vysokofrekvenční

Vysokofrekvenční ponorné vibrátory mají elektromotor umístěný přímo ve vibrační hlavici. Motor je napojen na vysokofrekvenční měnič, volně stojící na zemi opodál, který přeměňuje napětí z 230 V nebo 400 V na 42 V a frekvenci na 200 Hz. Navíc nemá žádnou ohebnou křídel, ale elektrický kabel chráněný gumovou hadicí.

 

Největším přínosem vysokofrekvenčních vibrátorů je, že na pohonnou jednotku – vysokofrekvenční měnič – můžete paralelně zapojit až 4 vibrační hlavice najednou. Tyto vibrátory se navíc pyšní vysokým hutnícím výkonem, nízkou mírou vibrací i dlouhou životností. A protože pracují s nízkým napětím, jsou bezpečné. Vysokofrekvenční vibrátory využijete při betonážích velkého rozsahu.

 

S integrovaným měničem

Konečně ponorné vibrátory s integrovaným měničem fungují na stejném principu jako ty vysokofrekvenční, akorát mají pohonnou jednotku (vysokofrekvenční měnič) integrovaný přímo ve vypínači, který si zavěsíte na rameno.

 

Vibrátory jsou díky tomu velmi lehké a mobilní, snadno se s nimi manipuluje i pracuje, dlouho vydrží. Jistou nevýhodou je však vyšší cena a také to, že na vysokofrekvenční měnič zabudovaný přímo v těle lze současně připojit jen jednu vibrační hlavici.

 

Při rozhodování platí docela jednoduché pravidlo: pro běžné betonáže menšího a středního rozsahu vždy volte vibrátory mechanické, pro větší objemy práce pak vysokofrekvenční, případně s integrovaným měničem.

 

Co je to akční rádius?

Vzdálenost mezi vibrační hlavicí a vnější hranicí jejího vlivu se nazývá akční rádius. Jde vlastně o maximální dosah daného přístroje – a zároveň o nejdůležitější parametr každého ponorného vibrátoru. Dosah vibrační hlavice určuje zejména její průměr – čím větší je, tím větší má dosah. Dosah se rovná asi 8násobku až 10násobku jejího průměru, ale berte tyto počty spíše jako orientační.

 

V nabídkách většiny prodejců najdete ponorné vibrátory s vibračními hlavicemi o průměru 25-100 mm, čili (velmi zhruba) s akčním rádiusem asi 250-1 000 mm.

 

Při výběru myslete na to, že hlavice se vám musí do bednění bezpečně vlézt, od okraje bednění či výztuže musí být vždy vzdálená alespoň 7 cm a že jednotlivé body, které vibrujete, volíte ve vzdálenosti asi 1,5 násobku akčního rádiusu – to aby se rádiusy vzájemně překrývaly a vy při vibrování nevynechali žádné místo.

 

Co délka, frekvence a amplituda?

U vibračních hlavic vyjma akčního rádiusu sledujte taky délku – měla by být alespoň 30 cm dlouhá. Beton se totiž nejčastěji lije právě v 30 cm vrstvě a je vhodné, když máte hlavici při vibrování celou ponořenou. Pokud není celá ponořená, pak se přehřívají ložiska a může dojít k jejímu poškození. Při vibrování tenčí vrstvy hadici v betonu alespoň „tahejte“.

 

Co se týká frekvence, v našich podmínkách je ideální frekvence 200 Hz, tj. 12 000 otáček za minutu. Důvod? V Česku nejčastěji vibrujeme betony se zrnitostí kameniva do 32 mm – a četné experimenty prokázaly, že pro tento typ betonu je nevhodnější právě rychlost 12 000 otáček/min.

 

Amplituda označuje maximální míru vychýlení hlavice ze střední polohy. Je dobré volit přístroje s optimální amplitudou, protože je-li amplituda moc nízká, pak stroje při práci nemají požadovaný výkon. Naopak je-li příliš vysoká, dochází k segregaci kameniva, nehomogenitám betonové směsi a vysoká vibrace „rozhazuje“ bednění nebo výztuž.

 

Doporučujeme amplitudu o velikosti cca 1-3,5 mm dle průměru hlavice. U předních výrobců (např. Atlas Copco) je to jednodušší, protože ti u svých vibrátorů automaticky nastavují optimální amplitudu na základě desetiletí vývoje a testování.

Jestliže si kupujete ponorný vibrátor do ruky (tedy mechanický nebo s integrovaným měničem), sledujte i hmotnost – čím lehčí, tím lepší. Důležitá je i míra vibrací v ruce a rameni (HAV), ta by měla být co nejnižší, ideálně asi 2,5 m/s2. Čím nižším vibracím je pracovník vystaven, tím delší dobu může dle norem se strojem pracovat.

 

Nejvýkonnější jsou pneumatické

Ponorné vibrátory se liší také pohonem, nejčastěji prodávané jsou benzínové, elektrické, pneumatické nebo hydraulické. Nejpraktičtější a provozně nejlevnější jsou elektrické, pokud ale nemáte k dispozici zdroj napájení, přijdou vám vhod vibrátory s benzínovým motorem. U nich jenom pozor na možné zplodiny.

 

Z hlediska výkonu jsou pak nejlepší pneumatické, které se při provozu díky proudění vzduchu samy chladí a nabízí tak možnost pohodlně vibrovat i velmi vysoké konstrukce – třeba 20metrové sloupy, zdi apod. Současně díky své jednoduché konstrukci jsou velice spolehlivé a mají nízké nároky na údržbu.

Přejít na nabídku nabídku ponorných vibrátorů