Přerovská 68, 779 00 Olomouc

585 316 220

info@manek.cz

Hviezdoslavova 41, 627 00 Brno

776 195 303

infobrno@manek.cz

CZ
Naše prodejny

Olomouc

Přerovská 68,
779 00 Olomouc

585 316 220

Brno

Hviezdoslavova 41,
627 00 Brno

776 195 303

Do kontaktu

Odborné články

Jak vybrat stolovou pilu na dlažbu?

Na řezání zámkové dlažby, obrubníků či velkoformátové dlažby a betonových výrobků není ruční úhlová bruska vhodnou volbou. Má totiž malý prořez, práce zabere spoustu času, není bezpečná a výsledkem zpravidla není čistý řez. Daleko efektivnější jsou stolové pily, které řežou rychle, efektivně a s minimem prašnosti. Před jejím pořízením si však důkladně promyslete vlastnosti pily, které pro svou práci potřebujete.

 

Před pořízením stolové pily se nejprve zamyslete nad materiálem, který budete pilou nejčastěji řezat a dle toho již vybrat průměr kotouče, hloubku řezu, výkonnost motoru, ale také třeba chlazení, prašnost stroje a jeho váhu.

 

Jaký průměr kotouče?

 

Při výběru pily je důležitým parametrem průměr kotouče, který se u strojů značky Husqvarna pohybuje mezi 300-400 mm a umožňuje tak různé hloubky řezu mezi 80-125 mm. Pro řezání velkoformátové dlažby či dělení betonových bloků proto volte spíše pily s vyšším maximálním průměrem kotouče, naopak pro tenčí řezy si vystačíte s průměrem nižším. Věnujte také pozornost hloubce řezu pod šikmým úhlem 45° C, která je vždy nižší než u řezu přímého.

 

Jaký vybrat kotouč?

 

Při výběru vhodného diamantového kotouče se nejprve ujistěte, pro které materiály je určen, aby správně řezal. Pokud nebudete řezat jeden konkrétní materiál, případně běžné stavební materiály, volte univerzální kotouče. Kotouče se liší dle velikosti a dle hloubky segmentu, který předurčuje jejich životnost. Pokud pracujete v prostředí, kde je nutné minimalizovat hluk, pořiďte si kotouč, který je při provozu tichý. U stroje se soustřeďte také na to, jakým způsobem se kotouč mění, aby vás výměna při nepřetržité práci nezdržovala. Výhodou například je, pokud má kotouč matici, která se sama uzamyká a nepotřebujete tak na ní použít klíč.

 

Výkon pily

 

Výkon pily je důležitým parametrem, protože následné přetěžování motoru by mohlo vést ke zkrácení živostnosti stroje. Vybírejte proto výkon pily dle rozsahu pracovní zátěže, ve které stroj budete používat. Většina kvalitních výrobců používá jednofázové motory s výkonem 2200 W a pro stolové pily s třífázovým motorem volí výkon 2700 W, který je pro uvedené průměry kotoučů 300-400mm adekvátní.

 

Typ vodního čerpadla - spotřební materiál, který šetří peněženku

 

Jednou z hlavních součástí pily, které musíte věnovat pravidelnou pozornost, je vodní oběhové čerpadlo, které dbá na dostatečné chlazení diamantového kotouče. Husqvarna dodává do svých stolových pil kvalitní oběhová čerpadla, která jsou navíc vybavena elektrickou rychlospojkou, díky níž zabere výměna čerpadla pouze pár minut. K tomu, aby vám čerpadlo vydrželo co nejdéle, doporučujeme pravidelně čistit vanu pily. Jemný prach z řezaní vodu postupně zakaluje a takto znečištěná voda poté ucpává mřížku čerpadla. Po každém dni řezání vodní čerpadlo důsledně opláchněte vodou, aby jste předešli jeho zacpání zaschlým kalem.

 

Údržba a poruchovost

 

Díky efektivnímu chlazení pomocí elektrického ponorného čerpadla, při práci se stolovými pilami nevzniká tolik stavebního nepořádku. Při výběru pily si všímejte, jaké jsou nároky na údržbu a jak častý servis vyžaduje. Pily mají různě řešená chlazení a fungují s různými vodními čerpadly. Pily na dlažbu značky Husqvarna jsou například vybaveny systémem Smart Pump, který vytváří prostor, kde čistá voda zabraňuje ucpání čerpadla a prodlužuje tak životnost stroje. Věnujte také dostatečnou pozornost záruční lhůtě pily a pozáručnímu servisu, který autorizovaní prodejci jednotlivých značek automaticky nabízejí.

 

Hmotnost a manipulace se strojem

 

Robustní konstrukce pil představuje výhodu a dodává jim potřebou stabilitu. Hmotnost stolových pil se liší, ale zpravidla váží kolem 90 kg. Soustřeďte se proto také na to, zdali má pila kolečka a jakým způsobem se transportuje, sestavuje a skládá.

 

 

Zobrazit nabídku stolových pil