Přerovská 68, 779 00 Olomouc

585 316 220

info@manek.cz

Hviezdoslavova 41, 627 00 Brno

776 195 303

infobrno@manek.cz

CZ
Naše prodejny

Olomouc

Přerovská 68,
779 00 Olomouc

585 316 220

Brno

Hviezdoslavova 41,
627 00 Brno

776 195 303

Do kontaktu

Odborné články

Rádce pro správný výběr rozbrušovací pily

Rozbrušovací pily můžeme rozdělit dle čtyř základních parametrů – pohonu, typu, maximální velikosti kotouče a doplňků k usnadnění práce. V tomto článku si je jeden po druhém rozebereme, abyste věděli, čím se při nákupu pily řídit.

 

 

Jaký pohon zvolit?

Elektrické, hydraulické, pneumatické a benzinové – rozbrušovací pily nejčastěji seženete v těchto čtyřech provedeních. V čem se od sebe liší?

 

Rozbrušovací pily na elektrický pohon se nejvíce hodí pro práci v interiérech. Nedělají totiž hluk, jsou lehké a obvykle menší, takže se s nimi snadno a pohodlně manipuluje. Většina výrobců k nim navíc dodává bohaté příslušenství na odsávání prachu nebo chlazení kotouče, takže ani nedělají moc nepořádku. Na druhou stranu ale nemají moc vysoký výkon.

 

Rozbrušovací pily hydraulické jsou naopak ze všech typů pohonů nejvýkonnější – zejména v poměru hmotnost / výkon doslova excelují. Nadto jsou velice spolehlivé, jejich nevýhodou jsou však vysoké pořizovací i provozní náklady. K provozu potřebují hydraulický agregát, tlak v hydraulické hadici navíc ztěžuje práci a manipulaci s pilou.

 

Rozbrušovací pily pneumatické vynikají hlavně bezpečností, při zaseknutí kotouče v řezu stačí vypnout kompresor a pila se ihned zastaví. Stroje jsou navíc velmi lehké, kompaktní a dobře se s nimi pracuje. Mají ale vysoké provozní náklady, protože pro provoz pneumatické pily potřebujete kromě vzduchového kompresoru také naftu.

 

Z výše zmíněných důvodů jsou mezi zákazníky nejoblíbenější a pro většinu aplikací nejvýhodnější rozbrusy benzinové. Disponují velmi slušným výkonem, snadno se s nimi manipuluje a i cenově vychází dobře. Ještě před pár lety byly tyto pily náročné na údržbu, ale dnes už je výrobci navrhují tak, že vyžadují naprosto minimální nároky na údržbu.

 

Krásnou ukázkou tohoto přístupu je třeba výrobce Husqvarna, který do svých rozbrusů umisťuje vzduchový filtr se speciální membránou. Ten není potřeba nijak čistit ani se o něj starat – jakmile je zanesený tak, že už pila nepřisává vzduch, jednoduše ho jen vyměníte.

 

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv pohon, výběr je vždy volbou mezi výkonem a hmotností. Menší a lehčí pily jsou levnější a snáze se s nimi pracuje, na druhou stranu neposkytují takový výkon.

 

Jaké existují typy?

Největší podíl v sortimentu rozbrušovacích pil mají stroje s klasickým diamantovým kotoučem. Jde o velmi univerzální a ekonomicky nejvýhodnější řešení pro drtivou většinu aplikací. Diamantový kotouč můžete dle libost měnit a řezat s pilou širokou škálu stavebních materiálů od betonu až po kov. Jasná volba pro většinu z vás.

 

Jsou ale výrobci, kteří nabídku rozbrusů s kotoučem doplňují také o diamantové řetězové pily – v případě Husqvarny jde např. o model K 970 Chain. Jaký to má smysl? S pilou vybavenou diamantovým řetězem můžete řezat mnohem hlouběji než s kotoučem (u K 970 Chain až do hloubky 390 mm) a navíc jsou tyto pily výrazně přesnější při řezání pravoúhlých rohů.

 

Z dalších typů si zmínku zaslouží speciální pily pro řezání kolejnic, které můžete díky speciálnímu upínacímu mechanismu jednoduše přichytit ke kolejnici a řezat přesné kolmé řezy. Samostatnou kategorii tvoří i rozbrušovací pily pro hasiče a záchranáře, které poskytují všechny praktické a potřebné detaily, které tato profese vyžaduje.

 

Někteří výrobci ale zachází ještě dále a nabízí skutečné speciality. Husqvarna třeba vyrábí rozbrušovací pilu s označením K 970 Ring, která pracuje s asymetricky uloženým kotoučem, díky čemuž s ní můžete dělat mnohem hlubší řezy než s klasickým kotoučem. Zároveň je ale takové řezání ekonomicky výhodnější než při použití diamantové řetězové pily.

 

Svůj prostor si v našem článku zaslouží i pila Husqvarna K 760 Cut-n-Break, která je jedinečná v tom, že namísto jednoho kotouče používá pro řezání diamantový dvoukotouč. Tím pádem nevytváří řezy, jako spíše dvě úzké drážky, které pak vylamovacím nástrojem jednoduše vylomíte. Takový způsob řezání je rychlejší a umožňuje řezat až do hloubky 400 mm z jedné strany.

 

Jak velký by měl být kotouč?

Při výběru maximálního průměru kotouče se řiďte jednoduchou přímou úměrou – čím větší kotouč, tím hlubší řezy můžete provádět. To s sebou ale nese i narůstající hmotnost.

 

S rozbrusem, který má maximální průměr kotouče 300 mm, budete řezat do hloubky asi 100 mm. S rozbrusem, který má maximální průměr kotouče 350 mm, budete řezat do hloubky asi 125 mm. A s rozbrusem, který má maximální průměr kotouče 400 mm, budete řezat do hloubky asi 150 mm.

 

Jestliže potřebujete provádět hlubší řezy, pak budete muset upustit od klasických kotoučových rozbrusů a zvolit některou z výše uvedených speciálek. S řetězovou pilou K 970 Chain zvládnete i 390 mm hluboké řezy, asymetrická K 970 Ring zvládne hloubku 260 mm (byť má jenom 350 mm kotouč) a speciální Cut-n-Break s dvoukotoučem řeže až do hloubky 400 mm z jedné strany.

 

Dávejte si při výběru pozor, abyste se nenechali unést a nevzali bez přemýšlení pilu s co nejhlubším řezem. Nezapomínejte, že takové pily jsou zároveň těžší, dražší a hůře se s nimi pracuje. Pokud takové nepotřebujete, není důvod je kupovat – raději si pořiďte menší a kompaktnější model.

 

Jaké jsou další parametry?

Vaši celkovou spokojenost s pilou ovlivní také zdánlivě drobné detaily. U některých modelů např. můžete diamantový kotouč pohodlně vyměnit bez nutnosti použití klíče, což se vám na stavbě určitě bude hodit. Na pohodlí při práci nemá vliv jen velikost a hmotnost pily, ale také míra vibrací přenášená do rukou a ramenou. Třeba pily Husqvarna mají tuto hodnotu vibrací pod hranicí 5m/s2, takže s nimi klidně zvládnete pracovat i několik hodin v kuse.

 

Husqvarnu zmiňujeme několikrát, její rozbrušovací pily jsou neprodávanější na světě a mají několik výjimečných funkcí. Třeba uzavřený startér DuraStarterTM, který snižuje riziko poruchy, prodlužuje životnost stroje a usnadňuje startování. Nebo technologii SmartCarbTM – automatickou kompenzaci filtru, která snižuje spotřebu paliva při udržení maximálního výkonu. A vhod přijde i systém AirFiltrationTM, což je soustava tří filtrů zamezující průchodu prachu a nečistot dovnitř pily.

 

Rozbrusy Husqvarna mají navíc klínový řemen Poly-V pro lepší přenos výkonu motoru a méně časté napínání. A technologie DEX zase snižuje prašnost a šetří vodu, protože nezapomínejte, že s rozbrušovacími pilami musíte vždy řezat za mokra. Ochráníte tím kotouč i pilu, zefektivníte svou práci a snížíte prašnost.

Přejít na nabídku nabídku rozbrušovacích pil